BIG 5.4 – Administrarea cresterii bisericii


Ύn mod tradițional deja, stațiunea Sovata a găzduit între 26-29 octombrie 2011 conferința care a lansat al patrulea curs din seria BIG 5, serie care își propune crearea cadrului informațional și experiențial necesar schimbării paradigmei bisericii, de la una orientată pe program la una orientată pe scop și pe rodire. Conform coordonatorului strategic al BIG Impact, pastorul Eugen Paul-Faina:

cursul Administrarea creșterii bisericii lansat în această toamnă introduce un subiect care stârnește, fără îndoială, controversă într-un spațiu evanghelic în care orice efort intenționat de schimbare, indiferent dacă este focalizat pe scop sau pe rodire este catalogat din start a fi tehnocrat.

Presupozițiile care guvernează paradigma pe care o reprezintă mai mult sau mai puțin intenționat autorii cursurilor din seria BIG 5 includ existența unui univers creat de un Dumnezeu infinit și perfect, eficient și eficace. Pe de o parte, Dumnezeu care crează cosmosul cu un scop, comunică încă de la începutul Revelației Speciale și până la sfârșitul ei atât scopul, cât și viziunea, misiunea și strategia Lui. Pe de altă parte, Dumnezeu ne ajută să înțelegem că scopul Lui cu cosmosul creat de El se va împlini întocmai și la timp, indiferent ce vom face noi individual sau ca biserică locală în acest sens.

Pastori din diferite confesiuni evanghelice, împreună cu echipele lor de slujire, mulți dintre ei veterani ai cursurilor anterior lansate între 2007-2009 au acceptat provocarea de a trece prin acest curs. Pentru alcătuirea lui nu mai puțin de 18 persoane s-au întâlnit de multe ori în ultimul an de zile, atât în persoană cât și prin intermediul platformei virtuale Skype, pentru elaborarea programei, a fiecărei lecții în parte precum și pentru stabilirea celei mai potrivite metode de prezentare. Așadar avem în față un curs elaborat de români pentru români, pentru realizarea căruia și-au adus contribuția persoane creative, cu experiență în slujirea creștină, având motivația de a ajuta bisericile evanghelice românești să își împlinească mai bine misiunea lor în contextul mai larg al Ύmpărăției lui Dumnezeu.

Prin acest curs, pastorii și echipele de conducere ale bisericilor locale au fost invitați să administreze biblic (operațional și relațional) creșterea bisericii lor, să își dezvolte o teologie biblică a creșterii bisericii, pornind de la Legământul Creației și încheind cu Legământul Răscumpărării și să indentifice principiile biblice aplicabile creșterii bisericii, să înțeleagă etapa creșterii în care se află biserica locală în care slujesc și să identifice pașii pe care trebuie să îi facă în direcția creșterii bisericii lor, să indentifice și să administreze factorii care inhibă și facilitează creșterea și să gestioneze creșterea din punct de vedere relațional, atât preventiv, cultivând relații sănătoase cât și curativ, administrând conflictul în mod biblic și creativ.

A fost programat suficient timp de interacțiune, atât în grupe mici în timpul sesiunilor de prezentare, cât și în seminarii destinate inițierii implementării în plan local. Aceasta se va realiza progresiv, cursul continuând printr-un proces de aprofundare, desfășurat prin intermediul unei serii de întâlniri care se vor planifica în fiecare centru regional în anul care urmează.

Fără a exagera cu ceva putem spune că a fost o conferință reușită, cu o tematică provocatoare, beneficiind de o interacțiune vie, de un timp de închinare extrem de profund și motivator, totul într-un cadru natural de excepție care ne-a ajutat să ne simțim mai aproape de Creator. Lucrul cel mai important însă, am înțeles fiecare că Dumnezeu are un vis, vis care se va împlini indiferent de poziția noastră, în cadrul căruia avem asigurat un rol important atâta timp cât înțelegem că el nu se împlinește prin hazard ci printr-o lucrare coerentă în care Dumnezeu este partener cu cei care-L iubesc și care vor să contribuie la împlinirea visului Său.

Ne rugăm Lui pentru ca toți participanții la conferință să se implice activ în procesul de aprofundare locală și în transpunerea în practică a învățăturilor prezentate la Sovata, ajutând astfel tot mai multe biserici să capete un impact global.

Iată, în încheiere, un grupaj cu impresii culese de la câțiva dintre cei care au fost împreună cu noi la acest eveniment major:

Daniel Lavric:

Pentru mine fost o experiență care mi-a dat ocazia să văd cum o dorință sau un vis de acum câțiva ani devine realitate, să faci ceva cu români pentru români, ceea ce BIG promovează, chiar experimentează: „…mergând faceți…”. Când citeam Efeseni 5:27 și mă uitam la bisericile locale, nu prea înțelegeam cum se va realiza și mă gândeam că e treaba Lui. Această conferință m-a ajutat să înțeleg atât ce se întâmplă în dinamica dezvoltării bisericii dar și că Isus Cristos mă invită să fiu parte la împlinirea planului Său cu Biserica Lui.

Bill Trenckmann, SUA:

Am apreciat cu adevărat conferința BIG 5.4 de la Sovata. A fost minuțios pregătită și prezentată de oameni evlavioși și bine pregătiți. Cred că subiectul ei va rămâne relevant pentru biserica din România, în anii care urmează. S-au folosit din belșug ilustrații și diagrame folositoare de către prezentatori. Acestea au ajutat participanții să contextualizeze unde se află slujirea lor. Chiar dacă eu și Bobbie nu înțelegem limba română, ilustrațiile și diagramele folosite ne-au ajutat să ținem pasul cu tema prezentată.

Andreea Irimia, Brașov:

O astfel de conferință este, din punctul meu de vedere, copleșitoare, plină de învățătură și de Cuvântul Domnului. M-am bucurat și am fost în același timp entuziasmată, să vad oameni care înțeleg chemarea principală a Domnului Isus de a merge și a face ucenici. Oameni care investesc timp, bani, resurse pentru a face o lucrare nu pe jumătate ci investindu-se 100%, instruind și pe alții pentru a face o lucrare plăcută Domnului. Dedicarea și seriozitatea cu care aceștia lucrează pentru Domnul este un exemplu demn de urmat pentru mine și m-am bucurat enorm să pot lua parte, atât ca voluntar în echipa de organizare cât și ca lucrător pentru Ύmpărăția lui Dumnezeu.

Petrică Hututui:

Participarea la conferința BIG 5.4 m-a îmbogățit în câteva aspecte. Am văzut că ucenicii se pot raporta ca frați chiar dacă nu aparțin aceleiași denominații. De asemeni am înțeles că biserica locală se poate dezvolta chiar dacă nu dispune de fonduri și infrastructură, fiindu-i suficient să folosească resursele Duhului Sfânt, Cuvântul lui Dumnezeu și oamenii cu care lucrează. Ύn fine, interacțiunea la seminarii, accentul pe relații, climatul simplu si degajat precum și aplecarea spre detalii au fost ingrediente pe care le-am apreciat în procesul de învățare.

Cadmiel Ciupe:

La această conferință am învățat că orice organizație sau biserică are anumite etape de dezvoltare, fiind important să aflam unde ne aflăm la un moment dat ca să știm încotro trebuie să ne îndreptăm. De asemenea nu pot sa nu remarc cadrul de interacțiune și schimb de experiență pe care BIG îl crează de fiecare dată. Rugăciunea mea este ca Dumnezeu să ajute cât mai multe biserici din România să contribuie voluntar și coordonat la împlinirea visului Său.

Iulian Trandafir, Brăila:

Conferința BIG 5.4 a fost pentru mine mai mult decât o simplă conferință, pentru că zilele acestea au fost decisive și transformatoare la nivel personal, zile care m-au ajutat să-L redescopăr pe Dumnezeu într-un mod în care nu L-am mai experimentat în închinare și relaționare de foarte, foarte mult timp… o experiență pe care o așteptam demult și mi-o doream cu ardoare…

Un al doilea motiv de mulțumire și împlinire este legat de informațiile din belșug, sănătoase, coerente, logice și scripturale care ane-au ajutat să vedem atât Biserica în ansamblu, cât și biserica locală, poziționarea noastră… Am ajuns, ca și echipă de lideri, în sesiunile de discuții și analiză să fim mult mai conștienți de rolul nostru în biserica și orașul în care suntem. Mai exact, pentru mine cursurile acestea m-au pus în postura să aleg dacă vreau să fiu mediocru sau vreau să fiu un lucrător veritabil pentru Isus, în extinderea Ύmparăției Lui – și am ales a doua opțiune, pentru că pentru aceasta am fost creat și ales, ca oricare dintre noi de altfel.

Laurențiu Funieru, Târgoviște:

Mă bucur pentru posibilitatea participării la acest curs deoarece am avut ocazia să reflectez asupra multiplelor aspecte de care trebuie ținut cont atunci când vorbim de bunul mers al bisericii. Am învățat că Dumnezeu este interesat de creștere, că există un ciclu de viață al bisericii, că trebuie să știm care sunt factorii care influențează creșterea, precum și faptul că relațiile joacă un rol extrem de important în dezvoltarea bisericii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.