Gelu Paul

DSC_8149small

Gelu coordonează echipa pastorală a Bisericii Baptiste Vox Domini multi-site din Timişoara. Biserica Vox Domini a fost lansată în toamna anului 1998 de o mână de lideri evanghelici, susținuți de 25 de slujitori ai mișcării studențești din Timișoara. În prezent Vox Domini are peste 350 de membri și mobilizează la închinare, edificare, evanghelizare și îngrijire congregațională peste 450 de participanți în cele două site-uri, unul focalizat pe studenți, altul pe familii tinere. Biserica Vox Domini se pregătește pentru lansarea celui de-al treilea site.

Gelu a crescut în Biserica Baptistă nr.2 din Oradea, actuala Emanuel. În perioada comunistă, părinţii lui au trăit Evanghelia Domnului Isus Cristos acasă şi la lucru cu integritate şi pasiune. Tatăl lui a slujit ca diacon şi secretar al bisericii până aproape de trecerea lui în veşnicie, în anul 1985. Gelu a crescut într-un cadru deosebit de sănătos şi flexibil, părinţii lui refuzând îndoctrinarea religioasă şi, oferindu-i lui şi fratelui său Adrian un context echilibrat, precum şi libertatea de a-L alege pe Isus ca Domn şi Mântuitor personal. La 14 ani îşi exprimă public devotamentul faţă de Isus Cristos, dar tatăl lui îl sfătuieşte să amâne botezul până se va mai maturiza. În liceu i se cere să semneze un document prin care să declare că nu crede în Dumnezeu, lucru pe care îl refuză iar presiunea creată în şcoală şi condamnarea publică în faţa colegilor a atitudinii sale îl determină să nu mai amâne botezul.

De la părinţii lui învaţă să trăiască Evanghelia cu integritate şi sacrificiu. În toamna anului 1981 este invitat să traducă o echipă de misionari din Statele Unite ce lucrau în clandestinitate şi îşi găseşte astfel vocaţia în dezvoltarea mişcării studenţeşti subterane din Timişoara. În 1984 se căsătoreşte cu Rodica, împreună cu care dezvoltă mişcarea studenţească, astfel încât în toamna anului 1989 numărul liderilor ucenicizatori din mişcare ajunge la 60. În perioada 1991-1994 studiază teologia la seminarul teologic Gordon-Conwell din SUA. Întors în ţară, predă Etica biblică la Institutul Baptist Emanuel din Oradea în perioada 1995-1996.

La trimiterea clară a Domnului, în toamna anului 1998, împreună cu o echipă de cinci lideri plantează biserica Vox Domini: o comunitate de creştini evanghelici autentici şi entuziaşti, relevanţi pentru comunitatea academică din Timişoara.

În anul 2000, după 16 ani de la căsătorie, Dumnezeu îi binecuvântează cu Ioana, iar trei ani mai tarziu cu Jonathan Luca.

În 2012, după o luptă crâncenă de aproape patru ani cu cancerul, Rodica intră în veșnicie iar Gelu se focalizează asupra responsabilității sale principale de a susține un cămin sănătos și protejat pentru creșterea Ioanei și a lui Johnny.

La un an după plecarea Rodicăi, Dumnezeu i-o scoate în cale pe Lidija, în timp ce aceasta preda psihologia dezvoltării și psihologie educațională la Seminarul Teologic din Osijek, Croația. Cei doi se căsătoresc nouă luni mai târziu și continuă să investească împreună în Ioana și Johnny, în biserica Vox Domini, Fundația Estera: un centru de consiliere a femeilor aflate în criza unei sarcini neplanificate și în BIG.
Gelu este preşedintele şi unul dintre cei 21 de membri fondatori ai Fundaţiei BIG Impact. În prezent slujeşte ca şi coordonator strategic al acesteia. Scopul slujirii sale este coordonarea proceselor și activităților fundaţiei şi dezvoltarea ei strategică în vederea îndeplinirii scopului şi obiectivelor sale. Cea mai mare parte a timplui său în BIG, unde lucrează part time este devotată următoarelor obiective:

  • Coordonarea Consiliului de Conducere
  • Consolidarea și dezvoltarea echipei naționale
  • Consolidarea și dezvoltarea echipelor de lucrare (rețelele și serviciile)
  • Coordonarea procesului de creare și implementare a programelor de dezvoltare în conducere
  • Lansarea programului de Master of Arts în conducere globală.