BIG Impact și Community Bible Study International


Recent, echipa de conducere a BIG Impact a fost expusă la filosofia de lucrare, precum și la materialele produse și folosite de organizația Community Bible Study International, cu scopul de a le prelua și promova în lucrarea proprie. Coordonatorul național al lucrării BIG Impact, Gelu Paul, ne prezintă cum s-a produs această apropiere dintre cele două organizații.

În prima parte a anilor 1990, în timp ce studiam la Seminarul Teologic Gordon-Conwell din apropierea orașului Boston, am fost expus pentru prima oara la Community Bible Study International. Am devenit încântat de această organizație, în timp ce am studiat Epistola 1 Ioan, cu ajutorul acestui instrument fantastic de studiu biblic. Unul din multele mele vise, imediat după ce m-am întors în România, a fost să mă asigur că această unealtă simplă și puternică de studiu biblic inductiv pe carte va fi disponibilă mișcării de ucenicie în care slujeam.

DSC_7834

Cu câțiva ani în urmă, am avut privilegiul să îl întâlnesc pe Antti Ronkainen, Directorul regional pentru Europa Centrală și de Răsărit al organizației Community Bible Study Europe. L-am cunoscut pe Antti în timpul unor sesiuni de instruire organizate în Timișoara, la Biserica Baptistă Betel, la care am participat împreună cu câțiva pastori și lideri cheie ai Bisericii Vox Domini. Tandemul dintre «biserica în plen», contextul cel mai adecvat pentru închinare și predicare și «biserica în case», contextul ideal pentru rugăciune, părtășie, studiu biblic aplicativ, transformator, este esențial strategiei noastre de ucenicizare. În timpul întâlnirilor bisericilor în case, comunitatea Vox Domini se adună în peste 36 de case pentru închinare, rugăciune, părtășie și studierea Cuvântului predicat duminica anterioară, ca să învețe să aplice Cuvântul în viața de zi cu zi. Anul trecut, la Vox Domini am predicat o serie de mesaje din Epistola lui Pavel către Filipeni. În urma întâlnirii cu Antti, CBS Europe ne-a ajutat să traducem și să folosim manualul de studiu biblic inductiv pe carte, intitulat Filipenii globali, și să punem la dispoziția liderilor și membrilor bisericilor noastre din case, această resursă fantastică de studiu biblic. Impactul a fost remarcabil.

cbsi

În acest context, l-am invitat pe Antti să împărtășească viziunea și misiunea organizației CBS Europe, cu o parte dintre liderii care slujesc în BIG, în cadrul unei mini conferințe programate în proximitatea Adunării Generale anuale a Fundației BIG Impact. Participanții au fost expuși modelului de studiu biblic al CBS, au putut interacționa pe baza materialelor prezentate și au discutat despre modul în care acestea ar putea fi folosite mai bine în contextul românesc. Câteva impresii de la întâlnire:

Monica Cosmescu Husti:

CBSI mi se pare o fântână din care poți adăpa continuu, o resursă nelimitată, în care se vede că s-au investit mii de ore de muncă pentru a se realiza o asemenea structură de studiu. Să ai Biblia pe tavă și să poți beneficia de munca asiduă a unor oameni, mi se pare o binecuvântare mare.

Adrian Paul:

CBSI a fost o surpriză plăcută, spun în contextul în care în ucencia cu EBE folosim unelte care să poată fi adaptate atât la nevoile prietenilor, cât și ale membrilor din trupul Lui, biserica. Cred că este o unealtă în care se merită investit.

Petrica Ursache:

Am fost provocat să folosesc programul CBS, pentru că poate fi folosit ca material de studiu în grupe mici. Lecțiile din acest program au un nivel mediu de dificultate, provocându-i pe credincioși la înțelegerea unei cărți a Bibliei.

DSC_7827

Gherasim Cosmescu:

Dacă în trecut BEE a fost o unealtă pentru cei care vroiau să crească în cunoștință și apropiere de Domnul, CBSI, datorită faptului că are întreaga Biblie structurată ca și material de studiu inductiv este acum o resursă pe cât de complexă, pe atât la îndemână și aproape de noi. O unealtă ce poate fi folosită atât pentru predicarea Evangheliei, cât și pentru studiu în grupe mici, sau ucenicie personală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.