In creuzetul cursului BIG5, lectia 4: Administrarea cresterii


După cum a fost anunţat deja, cel mai important eveniment pe care BIG Impact îl pregăteşte pentru anul 2011 este lansarea cursului 4 din seria BIG5, pe tema Administrării Creşterii. Pentru prima parte a acestui an au fost programate patru consultanţe de 2 zile fiecare, necesare echipei de creaţie pentru finalizarea procesului iniţiat în octombrie 2010, de pregătire a materialului de curs, cu scopul predării acestuia în timp util la tipar.

Prima întâlnire din acest an a avut loc în perioada 27-29 Ianuarie la Braşov, Biserica Metanoia fiind din nou gazda acestui eveniment la care au participat 17 membri ai echipei de creaţie. Caracteristic întâlnirilor dedicate dezvoltării de curriculum, timpul a fost folosit la maxim, s-a lucrat intens, participanţii reuşind să avanseze semnificativ în ceea ce şi-au propus în aceste două zile. Bineînţeles că nu au lipsit părtăşia şi buna dispoziţie.

Impresiile culese de la participanţi ne dau o perspectivă mai clară asupra timpului petrecut împreună:

La lansarea cursului BIG5.4: Administrarea creșterii, ne-am hotărât să beneficiem mai mult de experiența ultimelor trei cursuri concepute împreună. Ca urmare, am pus mult mai mare accent pe negocierea în echipa largită a valorilor și convingerilor biblice asupra creșterii. De aceea, primele doua întâlniri au semănat mai mult cu dezvoltarea unei teologii biblice a creșterii. Desigur că efectul se va vedea mai bine la lansarea cursului, dar senzația de armonie presupozițională a crescut semnificativ. (Gelu Paul-Faina, Coordonator Strategic BIG Impact)

Pentru mine astfel de întâlniri reprezintă o gură de oxigen şi un progres în ce priveşte dezvoltarea personală şi impactul meu congregaţional. Evaluând eficienţa acestei sesiuni cred că în cadrul ei a fost clarificată mai bine direcţia în care trebuie să lucreze fiecare echipă. Am apreciat pregătirea lui Rich Millhouse şi a echipei lui în conceperea întrebărilor de evaluare a procesului creşterii. (Gherasim Cosmescu, pastor Deva)

Am fost plăcut impresionată de eficienţa cu care s-a lucrat şi de faptul că am realizat aproape tot ce ne-am propus. De asemenea s-au clarificat mai multe aspecte privind abordarea lecţiei, lucru care ne va ajuta enorm în procesul de creaţie. (Dorothea Ghiţă, Asistent Comunicare BIG Impact)

Următoarea întâlnire de creaţie a avut loc tot la Braşov, în perioada 16-18 Martie, întâlnire la care au participat 20 de persoane. Cu această ocazie i-am avut cu noi pe Bill şi Bobbie Trenckmann, un cuplu de americani veniţi în ţară ca misionari din partea Josiah Venture, cu scopul de a cunoaşte, a lucra şi a investi în liderii de tineret, cu alte cuvinte pentru a ne asista în relansarea reţelei de tineret de pe platforma BIG.

Ύntâlnirea de creaţie a fost o întâlnire importantă, grea, dar şi foarte frumoasă, încurajatoare, aşa cum afirmă pastorul Ovidiu Ghiţă din Galaţi. Importantă, pentru că a trebuit să integrăm toate materialele lucrate de echipele de creaţie zonale în ansamblul unitar al tematicii conferinţei şi să le armonizăm între ele. Grea, pentru că echipa de creaţie care cuprinde atât oameni cu o bogată experienţă în slujire cât şi oameni mai tineri, cu o abordare mai proaspătă, a trebuit să înfrunte complexitatea unei teme de mare actualitate: administrarea creşterii bisericii. Frumoasă, pentru că entuziasmul, competenţa, frământările, concentrarea, munca asiduă şi călăuzirea Duhului Sfânt au făcut ca atmosfera de lucru să fie motivatoare şi transformatoare.


De fiecare dată când ne întâlnim suntem conştienţi că aceste întâlniri reprezintă, prin definiţie, un mediu natural de formare şi suntem interesaţi se vedem cum acest mediu îi influenţează şi îi provoacă pe participanţi. Ύn continuare vă mai prezentăm câteva impresii ale participanţilor la această ultimă sesiune de lucru:

Pentru mine acest gen de întâlniri are trei mari avantaje:

1. Este un cadru sănătos de lucru în care cresc, studiind atât individual, cât şi în echipă, sau în cadrul grupului lărgit. Ύn formatul de pregătire al anumitor teme, sunt încurajat să studiez, să cercetez şi acesta este un mare câştig personal.

2. Studiind şi lucrând, munca personală ajunge să fie de ajutor altora, cu alte cuvinte te investeşti şi în alţii. Aceasta este de asemenea important.

3. Ύn al treilea rând, este vorba de relaţii! Fiind alături de alte persoane care slujesc, pentru mine este un cadru sănătos de-a mă conecta cu alţii şi a învăţa prin viaţa lor, slujirea lor. (Daniel Gruian, pastor din Cluj-Napoca)

Ύntâlnirea echipei de creaţie este întotdeauna o ocazie de a-mi reevalua valorile şi premisele ce stau la baza vieţii şi lucrării mele. Interacţiunea cu prietenii mei este încurajatoare, dar şi provocatoare. Cred că ne-am atins obiectivul, deşi momentul decisiv va fi acela al conferinţei propriu-zise, moment pe care îl aştept cu nerăbdare, împreună cu echipa cu care lucrez în biserică. (Marius Mezin, pastor, Biserica Metanoia Brăila)

Apreciez fondul spiritual al acestor întâlniri, care este încurajat şi promovat de cei ce participă. Sunt uimit de fiecare dată de rezultatul final, comparat cu materialele iniţiale prezentate, ca efect al muncii în echipă a celor care participă. De fiecare dată când vin, sentimentul anticipării unui timp excelent mă face să aştept cu nerăbdare viitoarele întâlniri. (Titi Aostăcioaei, pastor, Biserica Sfânta Treime Galaţi)

Cele două zile petrecute împreună cu echipa de creaţie BIG mi-au format o imagine mai clară despre importanţa şi beneficiile lucrului în echipă – expunerea la diferite mentalităţi şi experienţe. Totodată văd cât este de important, pe termen lung, ca un lider să lucreze împreună cu o echipă. Astfel, prin participarea în procesul de creaţie a unui material, membrii echipei sunt expuşi unui context de dezvoltare, iar în final aceştia cu siguranţă cred şi susţin acel material. Acest mediu a fost benefic pentru mine şi îi mulţumesc pentru invitaţie mentorului meu, Diana Bocşa, de asemenea mulţumesc echipei pentru primire! (Daliana Gaie, lider grup de ucenicie, Biserica Metanoia Arad)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.