Un eveniment memorabil: “Cresterea in har” cu Philip Yancey


Desfăşurată sub genericul provocator: “Creşterea în har”, conferinţa cu Philip Yancey de la Cluj Napoca, desfăşurată la finalul lunii octombrie 2010, a polarizat atenţia evanghelicilor români, oferind ca un bonus special o paletă largă de manifestări culturale şi artistice, destinate a atrage atenţia asupra Celui care este izvorul Harului după care tânjim atât de mult fiecare.

Timp de patru zile, aproximativ 600 de persoane şi-au dat întâlnire cu reputatul scriitor creştin din Statele Unite în sala de conferinţe a hotelului Napoca. Binecunoscut publicului românesc prin scrierile sale, Philip Yancey a suscitat un interes enorm. Am ştiut de acest lucru cu multe luni înainte de eveniment când am început să primim tot felul de emailuri denigratoare, mai întâi la adresa reputatului scriitor, apoi la adresa noastră, a organizatorilor. Am dat slavă Domnului şi am înţeles că facem bine ceea ce facem, opoziţia înverşunată fiind doar o confirmare a acestui lucru. Pe lângă denigrări am primit şi suficiente încurajări de la cei care nu se lasă amăgiţi uşor de cei al căror principal dar spiritual este să fie pietre de poticnire, aşa că am mulţumit Domnului şi pentru încurajările care ne-au dat mai mult combustibil.

Acum, după terminarea evenimentului, putem afirma că aşteptările participanţilor nu au fost doar împlinite ci au fost cu mult depăşite de ceea ce s-a petrecut la Cluj. Sub laitmotivul ”Niciodată nu poţi ajunge atât de jos încât harul să nu te poată ridica” Philip şi-a purtat ascultătorii printr-un periplu bine documentat în cartea Romani, cu o perspectivă extrem de solid ancorată în realitatea dură pe care o întâlnim în bisericile creştine contemporane, atât de zgârcite cu harul divin. Nu-i de mirare că într-o lume guvernată de legea talionului, creştinii sunt atât de intoleranţi şi par mai degrabă îngrijoraţi de excesele de har decât de acordarea acestuia. Uzitând de un stil plăcut şi alert, trădându-şi formaţia jurnalistică, Yancey şi-a captivat audienţa cu ilustraţii puternice şi şi-a lăsat ascultătorii să extragă aplicaţiile potrivite.

Dincolo de vorbitorul Yancey a impresionat omul Yancey. Un individ cu o constituţie extrem de firavă, nu îţi poţi imagina aici pe atletul care, de curând, a terminat escaladarea celor mai înalţi 54 de munţi din masivul Colorado, dar un om extrem de cald şi răbdător cu cei care l-au asaltat cu întrebări sau pentru autografe.

Prezenţa lui Yancey la Cluj a fost însă şi pretextul unor asocieri extrem de fericite. Andrei Marga şi Vasile Boari, personalităţi de marcă ale Universităţii Babeş Bolyai au conferenţiat despre “Dumnezeu astăzi” respectiv despre “Criza lumii de azi”, aducând o notă originală acestui eveniment. Tot în această direcţie şi-au adus concursul fotograful Voicu Bojan care a prezentat o serie reprezentativă de imagini din “Proiectul Isus” şi cunoscutul sculptor Liviu Mocan, cel care a avut două momente artistice excepţionale, primul axat pe piatra din capul unghiului, cel de-al doilea pe cunoscuta sa lucrare Cele Zece Porunci, despre care puteţi afla mai multe aici. Tot Liviu Mocan a fost de altfel autorul unei lucrări speciale care a fost oferită drept cadou eminentului oaspete american de către organizatorii conferinţei.

ªi pentru că o asemnea sărbătoare a spiritului nu putea să fie privată de muzică, zilele acestei conferinţe au inclus trei recitaluri susţinute de formaţia Continental, grupul Aer Curat şi o orchestră de cameră formată din patru studenţi eminenţi de la Conservatorul clujean.

Nădăjduim că sămânţa plantată de Philip Yancey în inima ascultătorilor săi va aduce roada aşteptată atât de cei care au gândit acest eveniment cât şi de Cel care a avut puterea de a închide ochii în faţa nelegiuirii noastre, a tuturor, gândind o soluţie perfectă pentru noi dar care L-a costat atât de mult. De dragul Lui am întreprins acest demers şi nădăjduim că tot mai mulţi semeni de-ai noştri vor capitula în faţa măreţului har divin.

Mulţumim partenerilor noştri de la Noua Speranţă, celor de la Credo TV care au filmat sesiunile conferinţei, echipei tehnice care a asigurat cu profesionalism desfăşurarea evenimentului, precum şi tuturor celor din spatele scenei care şi-au adus contribuţia.

Iată câteva impresii adunate de la participanţii la conferinţă:

Pe lângă faptul că Philip Yancey este un scriitor dăruit – asta se vede prin faptul că are atâtea cărţi publicate şi într-un număr aşa de mare, am observat la această conferinţă că este şi un comunicator înzestrat. Felul în care el şi-a ilustrat mesajul dovedeşte lucrul acesta. Apoi am fost binecuvântat prin această tematică, cea a creşterii în har pe care o consider de maximă importanţă pentru societatea evanghelică din România care mai mult ocoleşte acest subiect în mediul eclesial. (Florentin Clipa, Suceava, Misionar)

Am participat la conferinţa domnului Philip Yancey şi mi-a plăcut foarte mult că a folosit un limbaj accesibil ascultătorilor, atât pentru cei cultivaţi cât şi pentru cei mai simpli. Mi-a plăcut că a folosit multe ilustraţii cât şi faptul că este aşa de natural pe scenă. Prin felul său de a fi mi-a vorbit şi inimii mele nu numai minţii. (Dona Indrie, Timişoara)

I-am spus domnului Yancey că mă duc acasă cu o frază foarte faină pe care a spus-o la o întâlnire de alcoolici anonimi unde a fost chemat să vorbească. După ce a cercetat mai mult filozofia lor, şi-a intitulat mesajul: De ce aş vrea sa fiu un alcoolic. ªi e noua mea experienţă despre har în sensul că a fi în nevoie disperată după Dumnezeu e cea mai bună ipostază posibilă. Nu a fi perfect, nu a purta o mască grozavă şi a-ţi arăta performanţele, ci a recunoaşte că ai o nevoie în orice domeniu este fantastic. Nevoia de Dumnezeu este răspunsul la problema fundamentală a harului. (Dina Nechita, Cluj)

Ce mi s-a părut super la această conferinţă este că nu a mai trebuit să merg acasă să recitesc paginile, în sensul că modul în care s-au spus lucrurile a fost destul de filtrat şi de concis, Philip Yancey având această capacitate de a sintetiza foarte fain lucrurile. (Andreea, Cluj Napoca)

Eu oarecum am fost în spatele conferinţei şi am putut să văd care a fost atitudinea şi feedback-ul oamenilor din sală. Deşi am asistat doar la câteva sesiuni ale lui Philip Yancey, pot spune că şi-a abordat cu o atitudine deschisă subiectele cât şi anumite aspecte ale vieţii de creştin. Mă bucur că am luat parte la organizarea acestei conferinţe şi sper ca ea să fi fost o binecuvântare pentru cei care au participat. (Daniela Boga, Cluj Napoca)

Ύn continuare vă prezentăm o galerie de imagini de la acest eveniment. Pentru navigare folosiţi săgeţile iar pentru vizionarea unei imagini la mărimea reală, daţi un click pe zona ei centrală.

[smooth=id:7; width:800; height:600; timed:false; arrows:true; carousel:false; links:true; info:false; align:left; frames:false;]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.