Scurt interviu cu prof.Willem VanGemeren


Ύntre 8-11 martie 2010, prof. Willem VanGemeren a fost invitat de BIG Impact să predea din Proverbe la aproximativ 40 de pastori, misionari şi lucrători din România. Willem A.VanGemeren este directorul programului de doctorat în filosofie din cadrul programului de Studii Teologice şi profesor de Vechiul Testament şi Limbi Semitice de la Trinity Evangelical Divinity School din Deerfield, Illinois.

Ύn cursul acestui seminar predat la Braşov, la Hotel Excelsior, el ne-a oferit cu amabilitate un scurt interviu.

BIG: Ύn primul rând, vă mulţumim pentru că ne predaţi cartea Proverbe! Aţi putea să ne ajutaţi să înţelegem ce v-a făcut să veniţi în România de data aceasta?

VanGemeren: Invitaţia de a preda în România a fost facută cu mai mulţi ani în urmă de către pastorul Gelu Paul.

BIG: Ce l-a determinat pe un rezident al Occidentului pragmatic să îşi dedice viaţa pentru căutarea înţelepciunii?

VanGemeren: Am fost încurajat să urmăresc înţelepciunea, datorită experienţelor din viaţă şi, în special, datorită nevoilor din bisericile noastre. Poporul lui Dumnezeu nu ştie cum să aibă discernământ ca şi creştini în faţa post-modernismului, umanismului şi materialismului. Sunt îngrijorat în mod special pentru generaţia următoare.

BIG: Cu cât se aproapie mai mult o persoană de Dumnezeu şi beneficiază de înţelepciunea Lui, cu atât constată cât de mare este discrepanţa între inţelepciunea lui Dumnezeu şi cea a lumii. Care este atitudinea corectă a unei persoane care găseşte înţelepciunea lui Dumnezeu faţă de înţelepciunea lumii?

VanGemeren: Creşte în compasiune faţă de popoarele lumii.

BIG: Cum poate cineva să răspundă la provocarea reprezentată de o persoană care dă vina pe Solomon, cel care a beneficiat de înţelepciune dar a eşuat în umblarea lui?

VanGemeren: Toţi riscăm pericolul de a cădea. Eu nu spun că astfel de oameni nu sunt salvaţi. Dar acela devine tot mai conştient de pericolele şi seducţiile vieţii.

BIG: Cum aţi rezuma într-o singură frază cartea Proverbe?

VanGemeren: Frica de Domnul.

BIG: Cum interpretaţi în lumina înţelepciunii cuvintele lui Isus: ”Ferice de cei săraci în duh”?

VanGemeren: Cei săraci în duh, prin iubirea lor de Dumnezeu, au fost marginalizaţi de societate. Isus modeleaza acest spirit şi îi asigură pe cei blânzi cu promisiunea de moştenire a pământului.

BIG: Ce mesaj aveţi pentru poporul român, în lumina înţelepciunii?

VanGemeren: I-aş încuraja pe creştinii români să evite lumea politicii bisericeşti şi a puterii în favoarea revenirii la spiritul lui Moise, al profeţilor, al lui Isus şi al Apostolilor care au servit Ύmpărăţiei lui Dumnezeu, şi nu propriilor lor dorinţi, chemări sau poziţii. Avem nevoie de modele autentice ale Evangheliei, unde oamenii sunt valorificaţi şi incluşi, mai degrabă decât ruşinaţi şi excluşi.

BIG: Vă mulţumim foarte mult!

One thought on “Scurt interviu cu prof.Willem VanGemeren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.