Incursiuni apologetice cu Ravi Zacharias


Un eveniment marcant al evanghelicilor români s-a petrecut între 26-29 aprilie la Sinaia, unde au conferențiat doi dintre cei mai reputați apologeți creștini, Ravi Zacharias și Michael Ramsden, sosiți la invitația organizației BIG Impact, a Bisericii Baptiste Metanoia din Arad și a filialei locale a RZIM (Ravi Zacharias International Ministries).

Ravi Zacharias, preşedintele organizaţiei RZIM, cu sediul în Atlanta, s-a născut în India şi a emigrat în Canada în 1966. A studiat la Trinity Evangelical Divinity School, Deerfield, Illinois şi la Universitatea Cambridge din Anglia. Este autorul multor cărţi de succes, unele traduse și în limba română, distingându-se ca un polemist redutabil care a dezbătut problema existenţei lui Dumnezeu în multe universităţi din lume, inclusiv Harvard şi Princeton. A conferenţiat în peste cincizeci de ţări şi emisiunea lui Let My People Think este difuzată de peste 550 de posturi radio de pe glob.

Michael Ramsden este, de asemenea, unul dintre cei mai cunoscuți apologeți europeni, fiind directorul filialei RZIM din Oxford, Anglia.

Organizarea acestei conferințe, planificată în urmă cu peste un an de zile, nu s-a desfășurat fără obstacole. Interesul trezit a fost unul major, aproximativ 550 de persoane înscriindu-se pentru participare, de asemenea mulți au optat pentru accesarea online a sesiunilor, un canal de webstreaming fiind închiriat în acest scop. Totuși, doar cu câteva zile înainte de debut, nimeni nu știa dacă ea se va mai desfășura. Norul de cenușă vulcanică întrerupsese transporturile aeriene și părea să compromită sosirea vorbitorilor principali. Am refuzat să alcătuim un plan B, trimițând un email participanților, cu îndemn la rugăciune pentru această problemă și Dumnezeu a fost cu noi!

Sala oglinzilor din Cazino Sinaia era luni 26 aprilie asemenea unui furnicar. La prima oră, un grup mare de voluntari a sosit pentru realizarea scenei, a decorurilor, pentru instalarea echipamentelor de sunet și lumină, cât și a camerelor video pentru transmisia live pe internet. Ύn paralel, la punctele de recepție stabilite, au început să sosească în valuri participanții. Un procentaj considerabil a fost reprezentat de pastori și lideri de lucrare, reprezentând toate confesiunile evanghelice din țară, dar și participanți din Republica Moldova, din Bulgaria și câțiva misionari americani din România.

Ύncă de la prima sesiune Ravi a cucerit asistența. Cu un mesaj bine fundamentat biblic a explicat ce înseamnă să-ți aperi credința în aceste vremuri. Folosindu-se extrem de plastic de exemplul lui Neemia, a adresat o întrebare arzătoare, care nu s-a intenționat a fi retorică: Este biserica ta gata?

Acesta a fost punctul de plecare prin care ascultătorii au fost avizați asupra a ceea ce avea să urmeze. Sesiunile următoare s-au desfășurat pe același tipar, având ca punct de plecare un exemplu biblic din care erau extrase aplicații extrem de profunde. De exemplu, într-o altă sesiune Ravi a pornit de la confruntarea dintre Felix și Pavel, arătând că argumentul moral este singurul care are putere. Adevărata apologetică este viața trăită în Adevăr, văzută și auzită, care leagă mintea de inimă.

Michael Ramsden l-a secondat cu cinste pe ilustrul său coleg, dovedind o putere de pătrundere remarcabilă în ce privește adevărurile Scripturale, cu aplicații clare și sănătoase pentru viața celui care își propune să fie un apologet contemporan, acolo unde l-a așezat Dumnezeu.

Un punct de atracție l-au constituit cele două sesiuni speciale unde oaspeții au fost supuși unui tir de întrebări sosite de la participanți. Deși nu au fost menajați de loc, multe întrebări fiind de-a dreptul descumpănitoare, cei doi au oferit adevărate mostre de înțelepciune, înarmând asistența cu argumente extrem de viabile pentru dialogul din teren cu scepticii.

O mențiune pentru traducerea ireproșabilă asigurată de Dani Popa, pentru momentele de închinare oferite de grupul bisericii Metanoia, pentru echipa tehnică care s-a achitat ireproșabil de misiunea complexă, pentru Cristi Barbosu şi Vlad Crîznic care au jucat rolul de amfitrioni, pentru echipa care a stat în spatele organizării acestui eveniment, muncind din greu departe de luminile rampei, cu menţiuni speciale pentru Claudia şi Cătălin Chiciudean care au coordonat procesul de înscriere, pentru Marius Fersigan care a asigurat infrastructura informatică pentru înscriere şi a organizat standul de carte, precum şi pentru Cristi Voaideş care a propus şi a pus în practică transmisia live pe internet prin canalul de webstreaming dedicat.

Un ultim amănunt: provocat de Gelu Paul-Faina, coordonatorul strategic al BIG Impact, Ravi Zacharias a promis că va reveni în 2012 în România pentru un eveniment evanghelistic major în Capitală, având ca țintă clasa politică și lumea academică.

Pentru toate aceste binecuvântări, singur Dumnezeu este Cel care merită toată gloria!

Câteva impresii de la participanţi:

Nicu Căpușan, Cluj Napoca: Ύn preajma acestor oameni am simțit o siguranță neobișnuită, un fel de protecție spirituală, de la cineva care, în sfârșit, mi-a răspuns unor întrebări care zăceau în adâncurile sufletului meu încă din copilărie, întrebări de care am avut mereu reținere să mă ating, cu teama de a nu fi condamnat de cei din jur sau chiar de conștiința mea.

Petrică Drăguşanu, Brăila: Această conferinţă a fost ca o oază de împrospătare spirituală, a trezit „apologetul” din mine şi m-a motivat puternic înspre a apăra şi dovedi adevărurile Scripturii în faţa genraţiei actuale, atât de indiferentă şi de ignorantă faţă de Dumnezeu.

Virgil Achihai, Bucureşti: Ύn lumina a ceea ce am auzit în aceste zile, adevărul este că ne-am obişnuit atât să vestim cât şi să auzim fărâmituri de Evanghelie, dar ne mirăm de ce nu se mai întorc oamenii la Dumnezeu. Căutăm justificări şi motive la orcine şi orice, în afară de noi, iar răspunsul este atât de simplu: Cuvântul nu s-a schimbat, oamenii sunt aceiaşi, dar predicăm Evanghelia plini de noi înşine, cunoscându-L prea puţin pe Dătătorul Evangheliei.

Florin Mitra, Rupea: Mă simt ca şi cum am fost invitat la un ospăţ pregătit de robul Domnului Ravi, fiind hrănit cu o înţelepciune născută din Scriptură, menită a revela în spatele fiecărui răspuns un chip de Rege şi de Răscumpărător.

Mircea Mândruţău, Arad: Conferinţa de Apologetică de la Sinaia ne-a confruntat cu determinarea de a răspunde oricui ne cere socoteală de nădejdea care este în noi. Am beneficiat de o abordare plină de entuziasm precum şi de un conţinut bogat în dovezi pentru apărarea credinţei şi pentru dovedirea adevărurilor biblice.


Ύn continuare vă prezentăm o galerie cu cele mai semnificative imagini de la această conferinţă. Mai multe imagini pot fi descărcate de pe pagina de resurse a sitului nostru, din cele două fişiere zip disponibile la download.

[smooth=id:5;]

5 thoughts on “Incursiuni apologetice cu Ravi Zacharias

    • Speram ca in acest week-end sa le postam pe site. In prezent se lucreaza la sortarea si post-procesarea lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.