BIG 5.4: Administrarea Cresterii – O privire in spatele scenei


Cel mai important eveniment pe care BIG Impact îl pregăteşte pentru anul 2011 este lansarea următorului curs, al patrulea, din seria BIG5. Despre eforturile depuse pentru realizarea acestui obiectiv ne împărtăşeşte mai jos Gelu Paul-Faina, coordonatorul echipei de dezvoltare de curriculum şi în acelaşi timp coordonator strategic al organizaţiei BIG Impact.

Pe 28 octombrie, cca 20 de lideri evanghelici au venit la Cluj din toate colţurile ţării să discearnă împreună voia lui Dumnezeu şi să stabilească paşii următori ce trebuie efectuaţi în cadrul programului de instruire în conducere BIG 5. Ύntâlnirea s-a întins pe durata a câteva ore din pauza de amiază a conferinţei cu Philip Yancey, organizată după cum probabil ştiţi de către BIG Impact în colaborare cu Noua Speranţă. Mai mult de jumătate dintre cei veniţi au trebuit să călătorească 5 până la 10 ore cu maşina ca să ia parte la această întrunire de dezvoltare strategică.  ÎŽn prima parte a întrunirii, am convenit cu toţii că trebuie să realizăm un curs de Administrarea Creşterii. O perspectivă biblică asupra administrării creşterii pare a fi de maximă importanţă pentru cele 80 de biserici pe care le ajutăm să tranziteze de la biserici orientate pe program către biserici cu impact global. Pentru a ajuta aceste biserici să facă paşii următori avem nevoie să înţelegem unde anume se află în procesul de tranziţie. Drept urmare, pentru a evalua acest lucru, am realizat că trebuie să pregătim un set de teste şi chestionare pentru toate bisericile implicate în proces. Avem nevoie de sprijin în rugăciune pentru a reuşi o scanare precisă a situaţiei celor 90 de biserici, aparţinând de cele 14 centre zonale.

Ύntâlnirea s-a încheiat cu stabilirea unui scop clar pentru acest curs şi cu precizarea câtorva obiective strategice ce urmează să fie convertite în paşi concreţi sau în lecţii practice în cadrul acestui proces. Aşadar, scopul acestui curs este ca fiecare biserică participantă să poată înţelege şi să îşi poată administra cu înţelepciune schimbările solicitate de orientarea pe scop, de implementarea uceniciei ca mod de viaţă şi de practicarea împărtăşirii conducerii.

Ύntr-o a doua etapă, pe 15 decembrie, echipa devotată dezvoltării de curriculum pentru seria BIG 5 s-a întâlnit pentru 24 de ore la Braşov. Cu această ocazie am identificat numărul paşilor (lecţiilor) necesari, pe care acest curs trebuie să ajute fiecare biserică să parcurgă, titlul şi scopul fiecărei lecţii, precum şi echipele regionale care vor colabora pentru pregătirea acestor lecţii în următoarele 6 luni. Ύn debutul acestei întâlniri am petrecut primele nouă ore pentru a dezvolta împreună o perspectivă biblică asupra creşterii în Vechiul Testament.

“Este foarte încurajator” a spus Ed Hartman din SUA care slujeşte ca misionar în Codlea, “să vezi atât de mulţi lideri evanghelici români lucrând cu sinergie împreună”.  Patru consultări de 48 de ore fiecare au fost programate pentru prima parte a anului 2011, pentru a ajuta echipa să finalizeze acest curs şi să predea materialele spre tipar.  Cursul BIG 5.4 dedicat Administrării Creşterii va fi lansat printr-o conferinţă naţională de instruire în conducere pe durata a cinci zile în luna octombrie 2011.

Câteva impresii de la participanţi:

“Ca şi gazdă, m-am bucurat că am putut primi pe cei din echipa de creaţie. Fiind implicat mai mult în partea administrativă nu am prins momentele pline de conţinut din timpul pregătirii materialelor. Dar timpul când am relaţionat cu vechii şi noii prieteni din BIG a fost pentru mine o binecuvântare şi delectare.” (Adi Stanciu, Braşov)

”Cum bine ştiţi, 2010 a fost un an de pauză în ceea ce priveşte activitatea grupului de creaţie. Dar odată cu conferinţa cu Philip Yancey am început din nou să venim împreună înaintea lui Dumnezeu, să învăţăm şi să concepem cursul BIG 5.4 privind administrarea schimbării! La Braşov, a doua oară când ne-am întîlnit pentru stabilirea grupurilor şi tematicii fiecărei lecţii, am avut 24 de ore intense în care am gustat din nou ce înseamă să trăieşti şi să lucrezi în Trupul lui Hristos, în explorarea şi folosirea varietăţii darurilor cu care ne-a înzestrat Dumnezeu pe fiecare în parte!  Imi era dor de astfel de zile de lucru în părtăşie! La sfârşitul orelor de frământări şi studiu biblic, am fost gata să mergem acasă pentru a continua pe regiuni, explorarea lecţiilor la care ne-am angajat să lucrăm! Dumnezeu să fie încă odată binecuvântat pentru rodul acestor ore de lucru împreună!” (Cristi Petricioiu, Curtea de Argeş)

“Pentru mine a fost o onoare şi un privilegiu să fiu împreună cu alţi lideri evanghelici care doresc să înţeleagă şi să îi ajute şi pe alţii să înţeleagă, intenţia lui Dumnezeu cu privire la administrarea creşterii bisericii. Am apreciat interacţiunea deschisă şi aportul fiecărui participant. Deasemenea m-am bucurat de faptul că deşi venim din contexte diferite am ajuns împreună la un numitor comun cu privire la subiectul abordat! Personal am fost foarte încurajat de ideile desprinse în urma studierii unor pasaje din Scriptură ce vorbesc despre “creştere”. Aştept cu nerăbdare următoarea întâlnire când vom încerca să armonizăm obiectivele fiecărei lecţii şi vom încerca să descoperim metode creative de a transfera informaţia dinspre noi înspre participanţi”. (Radu Druţă, Timişoara)

“Mi s-a părut că am muncit pozitiv la a descoperi categoriile pe care Scriptura le are vis a vis de administrarea creşterii. Regret însă că am petrecut prea mult timp în Vechiul Testament şi nu am ajuns la Isus, a cărui învăţătură este baza acestui subiect. ªtiu că e un echilibru greu de obţinut în a implica toată echipa în procesul de descoperire şi creionare a cursului.” (Adi Curta, Satu Mare)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.