Mihai Ciucă

Născut în Brăila, al treilea copil într-o familie cu bogate tradiţii evanghelice, unde fiecare persoană din ultimele trei generaţii L-a cunoscut pe Dumnezeu, Mihai a primit de mic o educaţie creştină. Părinţii săi i-au oferit în acele vremuri dinainte de revoluţie un model de trăire autentică, aproape de Hristos, iar bunicii au fost cei care au avut menirea de a planta Cuvântul lui Dumnezeu în mintea şi inima lui Mihai, a fratelui şi a surorii sale, pe când se aflau încă la o vârstă fragedă.

La adolescenţă, nereuşind să se integreze în biserica locală, lipsindu-i acele daruri de slujire care se aflau la mare preţ în acea vreme, Mihai ajunge pe traiectoria unui fiu risipitor. După câţiva ani de trai la graniţa dintre lume şi biserică, fără a avea sentimentul că ar aparţine plenar de vreuna din ele, Mihai are parte de o întoarcere dramatică la Dumnezeu, favorizată de o predică a pastorului bisericii, având ca subiect pe Eutih. A fost o străfulgerare a Duhului Sfânt care i-a descoperit că la graniţa dintre cele două împărăţii eşti mai vulnerabil decât oriunde. Simţise deja acest lucru, cei din lume respingându-l din cauza originii sale, iar cei din biserică, considerând că aparţine lumii, din cauza traseului său sinuos. Ύn această poziţie Mihai încasase lovituri din ambele direcţii şi în noaptea de 27 decembrie 1986, marcat de textul biblic pe care îl auzise, îşi dă seama că trebuie să facă urgent o alegere clară: ori – ori. ªi a ales pe Dumnezeu! Pe vremea aceea studia ingineria la Universitatea din Galaţi, pe care a absolvit-o în 1988.

Ύn acest răstimp a avut loc o întâlnire pe care el a receptat-o ca fiind divină, cu Gelu Paul, lider în acea vreme al mişcării evanghelice studenţeşti din Timişoara, mişcare pe care o dezvoltase în clandestinitate, atât faţă de regimul opresiv cât şi faţă de biserica oficială. Ύntre cei doi s-a închegat o relaţie de ucenicie şi mentorare de la distanţă, extrem de benefică, iar colaborarea lor a continuat până în prezent, Mihai fiind una din persoanele care au format încă din 1996 nucleul pe baza căruia, mai târziu, avea să ia naştere mişcarea Bisericilor cu Impact Global.

Ύn cele peste două decenii de umblare cu Dumnezeu s-a lăsat folosit de El în diferite slujbe: jurnalism, misiune, plantare de biserici, caritate, afaceri, iniţiere de sisteme, lobby pentru libertate religioasă, etc… Viaţa sa a avut parte de încercări mari, de victorii şi eşecuri, probleme acute de sănătate şi binecuvântări nespuse. Dar aventura cu Dumnezeu continuă! Aproape în toată această perioadă a avut-o alături pe Ana, cu care este căsătorit de 26 de ani, împreună cu care are un fiu Bogdan, în vârstă de 24 de ani.

Mihai a făcut parte din grupul de iniţiativă care a fondat BIG Impact, fiind membru în bordul organizaţiei şi coordonând în prezent departamentul de comunicare şi relaţii cu publicul.