Si-n vremuri de criza promovam principiile biblice despre administrarea cu credinciosie a banilor si a bunurilor!


Ultimele trei luni au concretizat o activitate intensă şi extrem de fructuoasă pentru parteneriatul dintre BIG-Impact si Crown Financial Ministries. Ύn ciuda crizei financiare care se adânceşte în ţara noastră, noi considerăm că este necesar să promovăm principiile biblice despre administrarea cu credicioaşie a banilor și a bunurilor. Ύn cele ce urmează avem un succint update al acestei lucrări, prezentat de Titus Păştean, coordonatorul parteneriatului BIG – Crown Financial.

Aş vrea să încep acest update cu o întâmplare care, pentru mine, a constituit o încurajare deosebită. La conferința Creşterea în Har susţinută de Philip Yancey la Cluj Napoca, a venit un tânăr la mine și mi-a spus: Parcă vă știu de undeva…. Ύnainte de a-i răspunde ceva, și-a coborât privirea și a văzut cărțile de la Crown pe masa dinaintea mea. Imediat a făcut conexiunea: Aaaa, acum îmi aduc aminte! Ați predicat la noi în biserică, la Bistrița, despre faptul ca lucrurile îi aparțin în totalitate lui Dumnezeu. Aș vrea să vă spun că din ziua aceea nu mă mai pot uita la lucruri altfel decît prin această perspectivă. Recunosc în fiecare zi că toate lucrurile pe care le am sunt de fapt ale lui Dumnezeu și că eu doar le administrez pentru el! Nu am putut să fac altceva decât să dau slavă Domnului pentru că există asemenea roadă în lucrarea pe care o facem pentru El.

Ύn perioada 10-11 ianuarie a avut loc la Bucureşti, în organizarea misiunii Alege Viaţa, o conferinţă biblică axată pe teme financiare, conferință la care au participat peste 80 de coordonatori locali ai acestei organizații. Sesiunile au fost prezentate de către Andrei Nedelcev, coordonatorul asistent al Crown Financial în Europa și de mine, personal. Impactul acestei întâlniri a fost deosebit pentru cei prezenți, drept pentru care mai mulți și-au exprimat dorința de a aprofunda cele prezentate și de a se instrui în vederea promovării acestor învățături în zonele din care provin. Ύn acest sens s-a decis organizarea unui seminar de instruire pentru consultanți acreditați Crown, seminar care va avea loc la începutul acestei veri. Un alt efect imediat a fost planificarea unei conferințe biblice pe teme financiare, la Râșnov, în perioada 2-4 aprilie, care se va desfăşura la Biserica Creștină după Evanghelie din localitate.

Ύn perioada 16-19 ianuarie s-a desfășurat la Budapesta summitul anual al coordonatorilor naționali Crown, întâlnire la care au participat coordonatorii și membrii echipelor de coordonare din țările europene în care Crown Financial Ministries are reprezentanțe. La întâlnire a fost prezent și președintele în exercițiu a CFM, Chuck Bentley, care a susținut câteva sesiuni în plen, deosebit de provocatoare. Din partea României au participat Titus Păștean și Ovidiu Blaj (împreună cu soția).


Tot la Budapesta, între 19 și 21 ianuarie, a avut loc trainingul pentru consultanți Career Direct, training la care are au participat opt persoane din România. Scopul acestui eveniment a fost instruirea participanților pentru folosirea unui instrument de evaluare a comportamentului natural, valorilor, pasiunilor și abilităților în vederea orientării sau reorientării educaționale sau, după caz, ocupaționale, instrument dezvoltat sub numele Career Direct. Ύn prezent suntem în faza de traducere și echivalare a acestui produs în limba română. Avem convingerea că această unealtă este de mare utilitate pentru țara noastră, atât pentru tineri cât și pentru cei mai în vârstă.

Tot pe linia lucrării Crown Financial vreau să mai precizez că a fost finalizată înregistrarea pentru radio a recenziei cărţii Cum s-o scot la capăt până la sfârșitul lunii, carte scrisă de către Andres Panasiuk. De asemenea, revista Farul Creștin a început publicarea mai multor articole biblice pe teme financiare, în cadrul unei rubrici speciale.


Cel mai recent eveniment Crown a avut loc la Galați, la Biserica Baptistă Sfânta Treime, în zilele de 12-13 martie a.c. Ca și în alte părți, cei prezenți au fost atinși de Cuvântul lui Dumnezeu cu privire la acest aspect atât de comun dar și de provocator al vieții – banii. Sunt mulți care au dorit să-si exprime bucuria și mulțumirea de a fi participat la acest eveniment. Una dintre persoanele prezente mărturisea că această întâlnire a fost providențială. Trecând printr-o situație conflictuală la locul de muncă, în perioada aceasta, înțelegerea mai clară a voii lui Dumnezeu legată de modul în care Scriptura ne învață să ne raportăm la angajatorii noștri a fost pur şi simplu eliberatoare.

La întâlnirea de la Galaţi a fost prezentă şi Dorothea Ghiţă, asistent comunicare BIG Impact. Iată ce ne-a relatat despre acest eveniment:

Biserica Baptistă Sfânta Treime din Galaţi l-a avut ca invitat special pe Titus Păştean, coordonatorul partenerialului pe care BIG îl are cu Fundaţia Crown Financial Ministry, fundaţie care promovează valorile biblice legate de domeniul administrării finanţelor. Ύn cadrul acestui eveniment deschis întregului spectru evanghelic, cât şi tuturor celor interesaţi de problema banilor, Titus a explicat de ce este atât de important să vorbim despre bani, aducând în discuţie atât motivele biblice cât şi cele practice. A abordat apoi rolul lui Dumnezeu în raport cu banii, arătând care sunt responsabilităţile lui Dumnezeu și responsabilitățile noastre şi a analizat munca din perspectiva lui Dumnezeu şi a responsabilităţii noastre faţă de ea. Dumnezeu a fost prezentat ca Propietar al tuturor lucrurilor şi Sursa care ne poartă de grijă.

A fost un seminar de calitate, documentat, iar impactul asupra participanţilor a fost peste aşteptări. Mai mulţi ne-au împărtăşit impresiile lor şi a fost încurajator să vedem atât de mulţi oameni atinşi şi cercetaţi de acest mesaj.

A fost pentru prima oară când am auzit vorbindu-se într-o biserică atât de biblic, deschis şi practic despre bunuri, finanţe, lucruri materiale şi modul în care aşteaptă Dumnezeu să ne raportăm la ele. Probabil că mulţi dintre participanţi ştiau toate versetele citate şi menţionate, însă modul în care ele au fost explicate şi legate a schimbat perspectiva înţelegerii asupra acestor aspecte. Limbajul pe înţelesul tuturor şi exemplele personale au conferit autoritate şi profunzime mesajului, fapt ce mă determină să recomand acest seminar tuturor copiilor lui Dumnezeu care vor să înţeleagă purtarea de grijă a Tatălui, care acoperă toate aspectele/problemele vieţii, indiferent de natura, mărimea şi durata lor. (Narcis Ciobanu)

Nu mi-am dat seama cu câtă atenţie tratează Dumnezeu acest subiect în Cuvântul Său. De ce mai mult de 2350 versete din Biblie fac referire la bani? Ύn atotştiinţa Sa, Dumnezeu ştia înclinaţia inimii noastre spre bani, spre cât mai mulţi bani. El ştia că banii reprezintă concurentul numărul unu al Domnului Isus Cristos în vieţile noastre. Nu putem sluji la doi stăpâni (Matei 6:24). Iubirea de bani şi ataşamentul faţă de bunuri conduc către o închinare falsă, practic către schimbarea stăpânului. Mulţumesc pentru aceste mesaje. (Mia Ghiţă)

A fost ca un aer proaspăt, ca o revelaţie şi o conştientizare suplimentară a faptului că Tatăl meu este Stăpân peste fiecare lucru şi că eu sunt doar un administrator. Cred că nu am conştientizat niciodată acest lucru atât de profund şi practic! Este ca o eliberare, ştiind că nu mai trebuie să port povara asigurării traiului şi că munca trebuie privită ca o modalitate de onorare a Lui! De asemenea, faptul că mi s-a reamintit că El deţine orice resursă şi că, deşi mă asigură că în orice nevoie El este Cel care îmi poartă de grijă în lucrurile minime (hrană, îmbrăcăminte, adăpost), El îmi dă mult mai mult, din belşug! Asta mă provoacă să realizez tot ceea ce am prin mila şi harul Lui şi să fiu mulţumitoare! (Oana Tonică)

Cu fiecare mişcare pe care o facem către Domnul, El face multe altele spre noi. M-am reenergizat în urma acestui seminar. Adevărurile reaminintite au provocat revigorare sufletului meu. Mă pot gândi din nou cu bucurie la ceea ce îmi rămâne de făcut în aspectele financiare. Cred din nou că El poate acţiona şi că e de partea mea. Criza reprezintă ceea ce numim căderea morală a societăţii şi e o altă expresie a pedepsei lui Dumnezeu. Dar eu, care am parte de un legământ cu Domnul, ştiu că trebuie să fiu mai mult preocupat de voia Sa decât de modul în care să ies din criză. (Gabi Elisei)

Am avut privilegiul să-mi analizez atitudinea faţă de un adevăr de necontestat şi anume că Dumnezeu este unicul propietar al tuturor celor văzute şi nevăzute. Am experimentat prin credinţă intimitatea şi ajutorul lui Dumnezeu în situaţii limită din viaţa mea, servici, sănătate, relaţii de familie, purtarea de grijă şamd. Credeam totuşi că şi eu sunt propietar, conform actelor de propietate (casă, maşină). Dar Dumnezeu mi-a arătat că tot ce am este al Lui, de la El vine şi eu sunt doar administratorul acestor valori. Doresc ca în fiecare zi să fiu eliberat de Domnul de povara titlurilor de proprietate şi să nu mai păstrez nimic pentru mine, ci să le închin Lui. (Mihai Panait)

Amintim aici, pentru toţi cei interesaţi, că următoarele evenimente Crown vor avea loc după cum urmează:

– Conferinţa Crown, Câmpina, 25-27 Martie

– Conferinţa Ispravnicul credincios, Râşnov, 1-3 Aprilie

– Trainingul Money Map, Arad, Biserica Dragostea, 10 Iunie

– Conferinţa Money Map, Arad , Biserica Dragostea, 11 Iunie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.