Interviu Don Christensen: Continuati! Nu descurajati! Știu ca, uneori, situatia financiara este grea, dar continuati sã faceti tot ce puteti!


BIG: Ai vrea să ne povestești cum ai căpătat această pasiune de a învăța pe oameni despre principiile biblice privind administrarea finanțelor personale?

Don Christensen: Ύn anul 1990 am venit în România împreună cu cineva care fusese misionar aici mai mulți ani, în perioada anilor ’50 – ’60 și, odată ajuns aici, am început să întâlnesc diverși oameni. Când ei au aflat cu ce mă ocup mi-au zis: „Vino și învață-ne!” A fost o chemare asemenea chemării din Macedonia. Așa că am spus: „Da!” Am simțit pur și simplu că trebuie să vin s-o fac. Dumnezeu mi-a dat multe oportunități, de-a lungul anilor, să-i învăț pe alții peste tot în lume, dar totul a început în Romania.

BIG: Ύnțeleg că așa au fost începuturile. Cum s-a ajuns însă la această conferință împreună cu Gary Chapman?

D.C.: Cristi Barbosu m-a întrebat, în urmă cu câțiva ani, pe când predicam la el în biserică, dacă aș putea să-l aduc în România pe Gary Chapman, spunându-mi că Joe Stowell nu a putut să-l aducă. I-am spus că după două săptămâni urma să ne întâlnim, fiind vorbitori la aceeași conferință și că îl voi întreba cu acel prilej. Cristi mi-a răspuns: „Bine. Când îl vom aduce pe Gary aici, te pot furișa și pe tine în program! Pentru că oamenii nu vor veni la o conferință doar despre finanțe, dar dacă Gary va fi aici, ei vor veni și vă vor asculta pe amândoi!” Cam acesta a fost planul ocolit al lui Cristi de a aduce aici această învățătură. Gary a acceptat să vină și așa se face că am planificat această conferință vreme de doi ani.

BIG: De-a lungul anilor ai căpătat experiență, predând aceste principii biblice legate de administrarea finanțelor în diferite locuri din lume. Vrei să ne spui care e modul tău de abordare de la o cultură la alta? E ceva diferit în modul în care predai în România față de altă parte?

D.C.: Nu știu dacă predau diferit. Cred doar că românii trebuie să-și adapteze aplicațiile la propria lor cultură. Pun însă multă pasiune în predare, fiindcă eu cred că învățătura aceasta este adevărată. Doar așa o pot transmite și când, uneori, oamenii îmi spun: „Așa ceva nu va funcționa aici”, eu le răspund: „E vorba de Biblie, deci funcționează oriunde. Și mare parte din ea a fost scrisă în cea mai săracă perioadă a poporului Israel! Știu că va funcționa chiar și aici!

BIG: Ce părere ai de modul în care românii răspund la această învățătură?

D.C.: Cred că majoritatea răspund bine și spun: „Știi, așa ceva nu a fost niciodată predat aici, așa că este greu de acceptat!” Cred însă că atunci când credincioșii autentici aud adevărul, ei îl recunosc. Vor spune: „E adevărat!” Privind doar la situația în care se află, unii încearcă să facă Biblia să se potrivească contextului în care se găsesc. Și n-au idee dacă situația lor se poate schimba. Aceștia pur și simplu trebuie doar să creadă Biblia.

BIG: Ne-ai învățat că trebuie să urmărim libertatea financiară și ultima sesiune ne-a motivat să ne implicăm în afacerile Ύmpărăției. Dilema noastră este că atunci când privim în jur vedem atât de multe nevoi. Cum am putea decide unde să ne implicăm și ce nevoie să împlinim mai întâi?

D.C.: Dă-mi voie să-ți spun un lucru pe care l-am auzit recent: „Viziunea ta asupra viitorului trebuie să fie mai mare decât amintirile tale despre trecut”. Acesta este primul lucru. Uitând ce este în urma mea, mă arunc spre ce este înainte. Cunosc voia lui Dumnezeu, 80% din Biblie conține voia Lui. Pentru restul de 20% privesc prin prisma circumstanțelor la felul cum schimbă El lucrurile, cum m-a înzestrat. Și privesc la oportunități, spunând: „Bun, înzestrarea mea mă ajută să pot îndeplini cutare lucru, am timp pentru cutare lucru și asta fără să fac rău celuilalt lucru”. Sau ajut această lucrare să pornească, să se stabilizeze și să continue. Și apoi zic: „Acum voi faceți aceasta iar eu mă voi ocupa de cealaltă”. De fapt este vorba de a-i motiva și provoca pe oameni să facă ceea ce pot face, folosindu-se de darurile și abilitățile pe care le au.

BIG: Știi că acest eveniment a fost organizat de organizația Biserici cu Impact Global… ai vreun cuvânt de înțelepciune pentru oamenii din BIG?

D.C.: Cred următorul lucru: Biblia afirmă că mintea lui Cristos nu este divizată. Cred ca BIG Impact, prin ceea ce face, ia oameni care uneori sunt divizați datorită denominației sau datorită unor tensiuni legate de chestiuni teologice minore. Apreciez că și-au adunat forțele și s-au focalizat asupra imaginii de ansamblu, pentru a-i ajuta pe oameni să fie roditori pentru Ύmpărăție. Vreau doar să le spun: „Continuați! Nu descurajați! Știu că, uneori, situația financiară este grea, dar continuați să faceți tot ce puteți!