Crescând si umblând în întelepciunea lui Dumnezeu din generatie în generatie


Aproape 40 de cursanţi din toată ţara s-au întâlnit pentru patru zile de vis, la Hotelul Excelsior din Braşov, ocazionate de un curs cu profesorul Willem VanGemeren, director al programului doctoral în studii teologice şi profesor de Vechiul Testament şi limbi semitice la Trinity Evangelical Divinity School din Deerfield, Illinois.

Profesorul VanGemeren a făcut o incursiune neobişnuită prin Proverbe, trecându-i pe participanţi verset cu verset întru descoperirea tainelor acestei cărţi. Ύn mod sistematic a căutat şi a reuşit să ne facă să înţelegem că Ύnţelepciunea este transcedentală, transgeneraţională şi transculturală.

Timpul de expunere, discuţiile şi atelierele pe grupe mici, timpul de întrebări şi răspunsuri, momentele neformale din pauză ne-au descoperit cu toate un om fascinat de înţelepciune, dornic să îşi investească fiecare moment disponibil pentru a îi învăţa pe cei din jur cum să o descopere, să o practice şi să o transmită generaţiei următoare.

Ύntr-o pauză, prof.VanGemeren a avut amabilitatea să ne ofere un scurt interviu, pe care îl puteţi citi aici.

Cu adevărat, deşi mic ca anvergură, acesta a fost un eveniment remarcabil în rândul celor rulate de BIG în 2010, lăsând impresii profunde în viaţa celor care au participat. Spicuim în cele ce urmează câteva gânduri de-ale participanţilor:

Emmy Cîra, Oastea Domnului – Alba Iulia: “Am venit aici fiindcă sunt foarte interesat de învăţătura Scripturii, în special de Vechiul Testament, sperând că voi primi un ajutor privind învăţarea generaţiilor de tineri. După aceste zile, pentru mine a devenit mai clar conceptul înţelepciunii, importanţa apropierii de Dumnezeu şi responsabilitatea noastră privind transmiterea acesteia către generaţiile care vin”.

Diana Tudorescu – Braşov: “M-a atras tematica acestei conferinţe, fiindcă nu am mai auzit de evenimente organizate pe subiectul înţelepciunii, cu inspiraţie din cartea Proverbe. Cred că fiecare dintre noi pleacă de aici îmbogăţit, modul de predare, atmosfera creată de lector, interpretările date Cuvântului şi lumina adusă asupra acestui subiect, făcându-mă să cred că am făcut o alegere excelentă.”

Cristian Pană – Ploieşti: “Am venit atras de superspecializarea vorbitorului şi datorită interesului meu crescând în Proverbe. Pe lângă o înţelegere mai profundă a cărţii, am fost puternic provocat de cele auzite aici. E o gândire cu adevărat nouă… deşi veche de mii de ani!”

Ύn încheiere câteva cuvinte despre vorbitorul principal:

Willem A. VanGemeren este profesor la Trinity Evangelical Divinity School  din anul 1992 unde predă Vechiul Testament şi Limbi Semitice, fiind director al programului doctoral de teologie al acestei prestigioase şcoli. Mai înainte a predat vreme de 14 ani Vechiul Testament la Reformed Theological Seminary, fiind pentru o vreme şeful catedrei de Vechiul Testament. Pe lângă aceasta profesorul VanGemeren a mai predat la Geneva College, la  University of Wisconsin şi la Westminster Theological Seminary.

Dr.VanGemeren a absolvit Moody Bible Institute, obţinând licenţa în filozofie la University of Illinois, apoi o a doua licenţă de la Westminster Theological Seminary din Philadelphia, Pennsylvania şi, în fine, un master şi titlul de Doctor of Philosophy in Hebrew and Old Testament la University of Wisconsin. A mai studiat de asemenea la Hebrew University din Ierusalim, Israel.

Aria de expertiză a Dr. VanGemeren include Vechiul Testament, limba ebraică, teologia Vechiului Testament, cărţile poetice şi cartea profetului Isaia. Este membru al unor societăţi prestigioase precum The Society of Biblical Literature, The Evangelical Theological Society şi The Institute for Biblical Research.

A colaborat la alcătuirea multor cărţi de referinţă, cum ar fi The Bible Almanac, Expository Dictionary of the Old Testament, Evangelical Commentary on the Bible, Baker’s Encyclopedia of the Bible, Continuity and Discontinuity şi  Layman’s Bible Handbook. Este autor al cărţii: The Progress of Redemption: The Story of Salvation from Creation to the New Jerusalem, Interpreting the Prophetic Word şi a unui comentariu asupra Psalmilor alcătuit pentru The Expositor’s Bible Commentary. Ύn 1997 Dr. VanGemeren a fost onorat de Zondervan Publishing House pentru meritele sale în calitate de editor senior al celor cinci volume ale lucrării monumentale The New International Dictionary of Old Testament Theology (NIDOTT).

One thought on “Crescând si umblând în întelepciunea lui Dumnezeu din generatie în generatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.