Lucrarea și familia creștină adresate de Jill și Stuart Briscoe la Sovata


Hotelurile Brădet şi Danubius din Sovata au fost gazde primitoare pentru un eveniment care s-a dovedit a fi extrem de benefic pentru cei aproape 250 de participanţi la tradiţionala conferinţă motivaţională organizată anual de organizaţia „Biserici cu Impact Global”, având ca parteneri speciali anul acesta pe organizatorii Colocviilor Cornilescu iar ca vorbitori principali pe Jill şi Stuart Briscoe din Statele Unite, conferinţă ce s-a desfăşurat între 9 şi 12 martie a.c.

Ύntr-o primă sesiune introductivă, după un binevenit timp de închinare, menit a familiariza pe cei abia sosiţi la Sovata cu atmosfera de conferinţă, am fost provocaţi de Gelu Paul, coordonatorul strategic al BIG Impact care, plecând de la pasajul biblic din Evanghelia după Matei cap.17:17-20 ne-a îndemnat să acceptăm cu onestitate lipsa noastră de eficienţă în slujire , încurajându-ne să ne evaluăm viaţa şi lucrarea pentru ca apoi să-l putem lua cu adevărat pe Dumnezeu în serios.

După Gelu au luat cuvântul organizatorii Colocviului Cornilescu, teologii Radu Gheorghiţă şi Emil Bartoş. Radu a folosit acest prilej pentru a creiona extrem de plastic înaintea noastră plăcerea deosebită pe care o experimentează cel care are suficient devotament pentru a-şi umple mintea cu Cuvântul lui Dumnezeu prin memorizarea capitolelor şi chiar a cărţilor întregi din Biblie. De altfel, mai târziu, în cadrul conferinţei, Radu a răspuns pozitiv invitaţiei participanţilor de a recita câteva pasaje elocvente din Scriptură, pe care el le-a memorat în limba greacă şi în limba ebraică, arătând prin exemplul personal că memorizarea  Scripturii este un deziderat realizabil pentru cel care îşi găseşte plăcerea în Domnul.

Ύn fine, punctul final al acestei sesiuni introductive i-a aparţinut lui Emil Bartoş care ne-a îndreptat atenţia asupra profetului Ieremia, cel care şi-a îndemnat ascultătorii să facă ceea ce este cu adevărat plăcut înaintea lui Dumnezeu, transpunând acest îndemn pentru cei adunaţi la Sovata.

Următoarele trei zile au aparţinut soţilor Jill şi Stuart Briscoe. Am avut parte de sesiuni separate, Jill adresându-se femeilor iar Stuart bărbaţilor, amândoi focalizându-se asupra unor aspecte practice ale lucrării creştine, aducând ascultătorilor informaţii extrem de valoroase, cu atât mai mult cât în mare parte acestea erau validate de îndelungata lor experienţă în slujire. A impresionat în mod plăcut dezinvoltura cu care vorbitorii au apelat în mod natural la ilustraţii aproape exclusiv provenite din lucrarea lor, cazuri reale cu aplicaţii deja verificate în anii de slujire.

Ύn afară de sesiunile separate, destinate lucrării şi lucrătorilor creştini, am avut parte şi de câteva sesiuni comune, în mare parte dedicate căsniciei şi familiei creştine, atât Stuart cât şi Jill folosindu-se cu precădere de suportul biblic dat de epistolele lui Pavel către Corinteni şi Efeseni în structurarea mesajelor adresate participanţilor. A impresionat în mod deosebit colaborarea armonioasă dintre cei doi vorbitori, cât şi tratarea extrem de echilibrată a unor subiecte care de multe ori suferă din păcate unele distorsiuni nefericite care conduc la atitudini extremiste. Fără doar şi poate Stuart a fost extrem de ferm în a încuraja bărbaţii creştini înspre asumarea unui rol de conducere slujitoare şi iubitoare în cadrul familiei, după modelul Cristic, în timp ce Jill a arătat că femeia creştină este datoare să-şi înţeleagă apartenenţa atât de familia ei naturală, cât şi de familia ei spirituală, fiind sensibilă permanent faţă de cerinţele şi priorităţile lui Dumnezeu, Cel care îi cere devotament faţă de amândouă dar fără a favoriza pe a doua în detrimentul celei dintâi.

Desigur că nu putem cuprinde în aceste rânduri esenţa tuturor lucrurilor care au fost transmise ascultătorilor în cele patru zile ale conferinţei. Cert este că timpul a zburat repede, ajutat de succesiunea de loc monotonă a sesiunilor separate cu cele comune, având intercalate momente de închinare autentică, cât şi sesiuni interactive la care oaspeţii s-au lăsat mitraliaţi de tirul extrem de divers al întrebărilor celor din sală. De menţionat şi umorul fin practicat în mod special de Stuart, cel care realmente şi-a încântat ascultătorii cu intervenţiile sale aducătoare de bună voie şi relaxare, dazarmându-i parcă înainte de transmiterea informaţiilor destinate a schimba viaţa şi lucrarea.

Negreşit că fiecare dintre noi am plecat spre casă îmbogăţiţi în urma interacţiunii cu cei doi experimentaţi vorbitori dar şi cu bucuria unei părtăşii deosebite realizate în aceste zile, iar cu bateriile bine încărcate sperăm acum să dovedim printr-o dedicare superioară că facem tot ce trebuie pentru a ne ridica la înălţimea aşteptărilor Celui care a început în noi această lucare frumoasă.

La reuşita acestui eveniment, pe lângă cei amintiţi deja şi-au adus contribuţia multe alte persoane, dintre care amintim aici pe Aurel Burtic, Mitraş Dudaş, Claudia şi Cătălin Chiciudean, Dani Popa, Marius Mezin şi echipa de închinare, Cristi Bărbosu, Mihai Dumitraşcu, şamd. Le suntem recunoscători lor şi acelora nenumiţi aici, cât şi mai ales lui Dumnezeu pentru că ne-a făcut parte de o binecuvântare aleasă prin intermediul acestei conferinţe de neuitat.

Câteva opinii de la participanţi:

Virgil Dan, pastor, biserica Ecclesia, Cluj Napoca: M-a impresionat capacitatea lui Stuart de a fi captivant, profund şi relevant, cât şi modul său de a-şi ilustra mesajele cu exemple din viaţa şi lucrarea lui.

Aurel Gacea, pastor, Biserica Baptistă Tulcea: Am venit la această conferinţă împreună cu soţia mea atraşi atât de personalitatea vorbitorilor principali cât şi de tematica propusă. Am fost surprins în mod plăcut de abordarea prismei prin care este de obicei privită dihotomia familie – slujire şi am apreciat înlocuirea termenului de “balanţă” (sau echilibru) dintre cele două cu acela de “împletire”, împreună cu explicaţiile de rigoare care au scos în evidenţă abordarea deseori superficială a chemării la slujire şi a responsabilităţilor faţă de familie.

Daniel şi Daniela Rusu, Iaşi: Stuart şi Jill sunt motivatori şi apreciem acest timp drept un câştig. Din punct de vedere al lucrării lui Dumnezeu în viaţa noastră această conferinţă reprezintă un reper, un fel de oază pentru viaţa intensă pe care o avem, fiindcă lucrarea cu oamenii parcă ne consumă. Ne-au surprins plăcut detaliile, aranjamentele florale, decorul din sală, profesionalismul celor de la sunet, imagine şi lumină, organizarea în general.

Nelu Lupoian, Cluj Napoca: Am rămas impresionat în urma conferinţei fiindcă a fost un moment bun de relaţionare, dar şi o ocazie de a ne apropia mai mult de cer, cu ajutorul acestor oameni minunaţi, care ne-au doveditcu prisosinţă că trăiesc ceea ce spun.

Anatol, pastor, Biserica Baptistă Emanuel Cahul, Republica Moldova: Am venit la această conferinţă cu aşteptări mari şi pot să vă mărturisesc că Stuart Briscoe a fost atât de captivant că m-a cucerit pur şi simplu. Mi-au plăcut principiile legate de comunicarea Cuvântului, provocarea de a-i înţelege mai bine pe oamenii cărora le slujesc, dar şi subiectele legate de familie, unde am primit o perspectivă completă, prin implicarea lui Jill alături de Stuart. Pe lângă multe alte lucruri, am înţeles acum că nu eu sunt centrul… ci Domnul Isus trebuie să fie centrul şi scopul nu este să aştept ca soţia să mă slujească ci ca împreună noi să îi slujim Lui.

Florin Vasiliu, pastor, Biserica Creştin Baptistă Iaşi: Atât pentru mine cât şi pentru soţia mea, participarea la conferinţa cu soţii Stuart şi Jill Briscoe a reprezentat un moment cu totul special, datorită faptului că aceşti doi oameni au o experienţă bogată şi reprezintă un model în ceea ce priveşte slujirea împreună. Deşi la noi în ţară este mai greu de imaginat acest lucru, noi visăm că vom vedea şi aici familii care să slujească împreună în acelaşi mod şi cu aceeaşi dedicare pentru Dumnezeu. Mulţumim organizatorilor, atât celor de la Colocviul Cornilescu, cât şi celor de la BIG pentru că ne-au oferit această conferinţă preţioasă.


Pentru cei care doresc, am ataşat o galerie de imagini. Pentru răsfoirea imaginilor, utilizaţi săgeata triunghiulară din bara de jos. Pentru a vedea o imagine mărită, daţi click pe iconul dreptunghiular corespunzător (stânga-dreapta) aflat pe aceeaşi bară de la baza galeriei.

Aceste fotografii şi multe alte instantanee surprinse în timpul conferinţei pot fi descarcate din fişierele zip incluse la pagina de resurse.

[smooth=id:3;]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.