BEYOND BELIEF cu Josh McDowell


„Slujind în spiritul fiilor lui Isahar, ne străduim să înţelegem cu ce se confruntă tânăra generaţie din România şi să întâmpinăm nevoia de echipare a părinţilor, pastorilor şi a liderilor de tineret care slujesc acestei generaţii.” Aşa a început invitaţia trimisă celor care au participat la conferinţa „Beyond Belief”, pe 10-11 aprilie a.c. la Sovata, conferinţă organizată de B.I.G.-Impact (Fundaţia „Biserici cu Impact Global”) în parteneriat cu Josh McDowell Ministry. Nu mai puţin de 559 de persoane din 79 de localităţi au ales să dea curs acestei invitaţii, beneficiind de expunere nemijlocită la învăţătura oferită de cunoscutul lider creştin american, aflat pentru a treia oară în România. Printre aceştia s-au aflat mulţi pastori şi lideri de tineret, reprezentând tot spectrul evanghelic confesional, dar şi părinţi preocupaţi de o relaţie aşezată pe baze sănătoase cu copiii lor, cât şi consilierul eparhial al unei episcopii ortodoxe ce a dorit să fie părtaş la acest eveniment.

Josh si Gelu PaulJosh McDowell, iniţiatorul campaniei “Beyond Belief” din Statele Unite, a venit special să împărtăşească cu noi rezultatele unui sondaj de opinie profesionist efectuat de organizaţia sa în România şi pentru a ne explica modul în care au ales ei să răspundă provocărilor ideologice cu care se confruntă tineretul american. Convingerea lui Josh este că „dacă acum nu facem nimic, riscăm să pierdem o generaţie întreagă: copiii voştri şi ai mei”.

Aşadar scopul acestei conferinţe a fost înţelegerea curentului ideologic în care înoată adolescenţii noştri şi lansarea unui dialog constructiv privind direcţia în care ar trebui să ne îndreptăm pentru a întinde o mână de ajutor părinţilor şi un colac de salvare adolescenţilor, cât şi pentru a îi învăţa să înoate împotriva curentului acestui veac.

Cele mai puternice şi mai motivaţionale momente au fost acelea în care Josh a împărtăşit din experienţa lui de tată modul în care a investit în copiii săi, dezvoltând cu fiecare o relaţie puternică, de dragoste, în contextul în care a avut mult de călătorit în toată lumea şi a fost extrem de ocupat cu lucrarea şi cu scrierea cărţilor sale. Pusă în antiteză cu realitatea crudă din România unde statisticile arată că adolescenţii din familii creştine petrec în medie 8 minute pe zi cu părinţii lor, 40% dintre aceştia petrecând în mod incredibil mai puţin de 2 minute zilnic cu cei care i-au adus pe lume, această informaţie a generat în fiecare părinte prezent la conferinţă un imperios sentiment că trebuie să-şi revizuiască atât priorităţile cât şi relaţia cu proprii copii dacă se doreşte ca aceştia să fie imunizaţi pe cât posibil la tendinţele auto-destructive la care sunt atât de vulnerabili aceia care nu au o relaţie bună cu părinţii şi în special cu taţii lor.

Imagine din timpul conferintei lui JoshUn alt lucru important accentuat de Josh în cadrul acestei conferinţe, se referă la importanţa faptului de a putea oferi o explicaţie coerentă pentru ceea ce credem noi. Una dintre slăbiciunile majore ale creştinilor contemporani este dată de faptul că ei nu sunt în stare să explice de ce cred că Isus este Calea şi nu una din multele căi, asta deşi avem la îndemână suficiente informaţii pe care să ne fundamentăm credinţa noastră şi pe care să le putem folosi atunci când trebuie să explicăm şi altora. Ύn contextul în care Europa se islamizează cu paşi mari, creştinii trebuie să fie întotdeauna gata să dea socoteală de nădejdea care este în ei, susţine pe bună dreptate cunoscutul apologet din Statele Unite. De aceea, în mod surprinzător, după un sondaj de opinie ad-hoc făcut de Josh McDowell printre cei aflaţi în sală, în care marea majoritate a celor chestionaţi au oferit răspunsuri ezitante sau neconcludente cu prvire la temeiul credinţei lor în Biblie şi în Isus Hristos, liderul american şi-a schimbat focalizarea mesajului său final, oferindu-ne o expunere apologetică menită a ne înarma cu o perspectivă corectă şi cu instrumentele potrivite pentru a putea susţine oricând validitatea a ceea ce credem.

Având în vedere informaţia de calitate, tematica de maxim interes şi abilităţile de comunicator ale lui Josh, cu siguranţă că această conferinţă intitlată „Beyond Belief” a fost pentru cei mai mulţi „Beyond Expectations”!

Ύn încheiere, iată câteva dintre impresiile unor participanţi la această conferinţă:

Mihai cu JoshMihai Dumitrascu, pastor Galaţi: Conferinţa cu Josh McDowell a fost ca o revelaţie pentru mine. Am fost extrem de provocat cu privire la relaţia cu copiii mei şi bineînţeles la responsabilitatea mea ca părinte. Am fost realmente copleşit de entuziasmul cu care Josh se adresează audienţei sale, ceea ce de fapt dă forţă mesajului său. M-am întors acasă hotărât să fac modificări în programul meu zilnic în aşa fel încât să pot acorda mai mult timp familiei. Va rămâne o conferinţă de referinţă în viaţa mea.

Doru si Nadia Cirdei, Chisinau: Am citit cu plăcere cărţile scrise de Josh McDowell şi le-am privit ca materiale de referinţă încă de la apariţia lor în limba română. Ύnsă întâlnirea cu autorul cărţilor a însemnat pentru mine şi pentru soţia mea, o adevărată inspiraţie provocatoare, mai ales că încă nu este prea târziu ca în familia şi în lucrarea noastră de slujire să facem „revoluţie” pentru a contribui la salvarea generaţiilor care ne urmează. Suntem convinşi că atât organizatorii cât şi Josh McDowell au fost inspiraţi pentru a organiza această Conferinţă şi nu încape îndoială că multe vieţi au fost transformate şi vor produce transformare pe termen lung. Domnul să vă binecuvânteze în mod abundent!

Cătălin Croitor, pastor Suceava: Mulţumim BIG pentră că aţi făcut acest lucru posibil! Mulţumim Josh pentru că ai venit cu noi, făcând ca aceste lucruri să fie atât de reale! Mulţumim Ξie Doamne pentru că ne-ai vorbit tuturor!

Andreea Burian, Navodari: Mulţumim pentru conferinţa cu Josh McDowell şi pentru organizarea ireproşabilă. Să dea Domnul să ne putem întâlni şi la alte conferinţe de genul acesta iar vouă, organizatorilor, Domnul să vă dea puterea să faceţi în continuare lucrarea Lui la fel de frumos ca până acum! Am absorbit fiecare cuvânt rostit şi tot ce s-a spus a avut ecouri puternice în fiinţa mea. Am învăţat lucruri noi pe care sunt hotărâtă să le aplic în viaţa mea şi am fost atinsă de Duhul Domnului în mod deosebit. Josh a fost extraordinar, exact aşa cum mă aşteptam – apreciez dedicarea şi profesionalismul celor ce au vorbit şi încă multe altele. Pe scurt: organizarea a fost excelentă, cazarea de asemenea iar mesajele la înălţime.

Cristi Voaideş, Tg.Mureş: Domnul mi-a atins inima prin această conferinţă într-un mod deosebit, în mod special în ce priveşte subiectul relaţiilor. Posed acum o nouă înţelegere şi o dorinţă crescută de a clădi relaţii ca niciodată până acum. Vă mulţumesc pentru această parte importantă a fundaţiei vieţii şi lucrării.

Adi Totan, pastor Timişoara: L-am cunoscut pe Josh în 1990 la conferinţele cu studenţii din Timişoara în două zile la Sala Olimpia şi conferinţa cu profesorii în Aula Magna a Universităţii de Vest. Deşi au trecut 18 ani, am remarcat puţine schimbări, în special în firele albe ale lui Josh. Ύn rest am descoperit aceeaşi pasiune pentru Cristos, aceeaşi caldură în relaţiile personale şi faţă de subiectele tinerilor, aceeaşi vervaă apologetică. Imaginea confirmată a trecutului a fost completată cu un Josh în rolul de soţ şi tată. Cunoscând magnitudinea primului model, de autor şi vorbitor creştin, cel de-al doilea model, de soţ-tată m-a cucerit, m-a entuziasmat şi m-a provocat până la lacrimi. A fost impresionant.

Aş putea sa-i spun lui Josh că dacă acum 18 ani la mesajele lui, viitoarea mea soţie L-a primit pe Isus, acum în urma mesajelor de la Sovata, soţia mea are un soţ mai dedicat ei şi copiiilor noştri.

Mulţumesc organizatorilor pentru viziune şi organizare.

Domnul să vă binecuvânteze!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.